Sauerland

Als je als natuurliefhebber in Nederland woont, dan biedt het eigen land diverse mogelijkheden voor fraaie dagtrips of zelfs vakanties. Natuurgebieden in Nederland hebben echter weliswaar behoorlijk wat fraais te bieden, over het algemeen zijn deze gebieden niet groot, niet echt wild en niet afwisselend als het gaat om reliëf (hoogteverschillen). Voor echt spectaculaire en uitgestrekte natuur kun je dus het best de grens over. Gelukkig hoef je er zeker niet ver voor te rijden. Op nog geen uur rijden van het Duitse Dortmund vind je immers bijvoorbeeld het geliefde natuurgebied Sauerland. Deze regio staat garant voor onaangetaste natuur met een grote diversiteit. Bovendien kun je hier in de zomer en in de winter aan je trekken komen, al zijn de vakantiedoelen dan niet altijd dezelfde.

Sauerland

Het Sauerland in de zomer

Veruit de meeste mensen die in de lente, de zomer of de herfst naar het Sauerland afreizen doen dit omdat deze regio qua natuur veel moois te bieden heeft. Het Rothaargebergte en het Arnsberger Wald zijn twee voorbeelden van gebieden waar je vele dagen door bossen kunt wandelen of fietsen. Bovendien vind je in het Sauerland een indrukwekkend grottenstelsel en zijn er diverse imponerende uitzichtpunten, waaronder vanaf de Langenberg en Bigge Blick, een uitzichtplatform bij het stuwmeer Biggesee.

Winterberg, Sauerland

Sauerland als winterbestemming

In de zomer komen de meeste toeristen naar het Sauerland vanwege de wintersportmogelijkheden die dit gebied biedt. Zo heb je in het al genoemde Rothaargebergte bergen van gemiddelde hoogte die ideaal zijn voor ski-activiteiten. Andere populaire wintersportgebieden in het Sauerland zijn Altastenberg, Neuastenberg en Willingen-Ettelsberg. Het belangrijkste wintersportcentrum is evenwel Winterberg. Hier vind je ook diverse restaurants en cafés waar je na het skiën uitstekend kunt eten, drinken en feesten.